Spännande rullar med hållbara råvaror

Södertäljerullen utvecklades för fyra år sedan i samarbete med bland annat MatLust och mästerkocken Mathias Dahlberg. Rullarna fylldes med hållbara råvaror tillsammans med hönsfärssouvlaki eller falafel gjord på gråärt. Samtidigt, i Halland, hade tankarna fötts hos Hallands Matgille på att skapa en rätt med halländska smaker och råvaror. För två somrar sedan lanserades Hallandsrullen på sommarfestivalen Hallifornia i Varberg.

SAMLA Sverige har varit i kontakt med Eva Helén som är utvecklingsstrateg på Södertälje Science Park och Anna-Maria Spaniol som är verksamhetsledare på Hallands Matgille för att få veta mer om de goda rullarna och samtidigt ställt frågan om vad som är på gång just nu i deras verksamheter. 

 

Det började i Södertälje

Södertäljerullen utvecklades i ett samarbete mellan MatLust, kocken Mathias Dahlgren, Södertälje Science Park, Kostenheten i Södertälje samt Eurest och Tom Tits Experiment.

Innehållet i rullen bygger på konceptet ”Diet for a Green Planet” och innehåller nya, hållbara livsmedel som är framtagna i MatLusts testbädd i samarbete med lokala livsmedelsföretag.

När Södertäljerullen lanserades tog man fram ett utbildningsmaterial med koppling till de globala hållbarhetsmålen utifrån en av ingredienserna – gråärtan. Utöver det gjordes en inspirationsfilm som hur rullen byggs samt en instagramtävling riktad till grundskole- och gymnasieelever.

Hur kom ni på idén att göra en Södertäljerulle?
Det var i samband med invigning av Södertälje Science Park då vi ville visa allt häftigt och hållbart som skapas i Södertälje och så även maten.

Hur många fler rullar har ni upptäckt som inspirerats av Södertäljerullen? Har ni samarbetat med någon annan aktör?
Vi gjorde en Gotlandsrulle med lokalproducerade gotländska ingredienser som vi serverade på Almedalen och sen Hallandsrullen.

Jobbar ni fortfarande med utveckling av konceptet i skolorna?
Ja konceptet är flexibelt så det går att fylla med vad som helst enligt konceptet Diet for a green planet.

Vad händer nu i MatLust?
Massor! Vi jobbar med Testköket och stödjer företag att ta fram hållbara produkter. Men också med nätverksträffar och olika sorters utvecklingsprogram för företag. Till exempel innovationsprogram, affärsutvecklingsprogram, Lean-program samt kommunikations- och hållbarhetsprogram. Vi jobbar även med innovationstävlingen Ät!Stockholm och sist men inte minst, forskarträffar.

Smaken av Halland

Under festivalen Hallifornia i Varberg 2019 lanserade HallandsMatgille sin Hallandsrulle. En rulle som till sin utformning påminner om Södertäljerullen men som tar sin utgångspunkt i närproducerade, halländska, råvaror. Konceptet för rullen är enkelt, det ska vara ett bröd bakat på dinkelmjöl från en lokal kvarn och rullen ska fyllas med godsaker från Halland. Men hur smakar egentligen Halland? Ja, just det är upp till var och en att komma på! På HallandsMatgilles instagramkonto presenterar halländarna sina olika varianter under #hallandsrullen och det går att inspireras av flera läckra förslag för den som är sugen att göra sin egen rulle till sommarens lediga dagar.

Hur kom ni på att ni ville göra en Hallandsrulle?
Vi ville inspirera Hallänningarna och turisterna att äta en ny sorts snabbmat med kärleken till Halland i fokus. Goda smaker i säsong och som kan kombineras på en mängd sätt, bara fantasin sätter gränser. Gräv där du står och utforska din plats.

Hur tycker du att Halland smakar?
Halland smakar mycket, här finns ett stort skafferi med råvaror från hav, skog och åkermark. I min rulle har jag gärna syrade grönsaker, friterat potatisskal, grönkål, ostronskivling och vaccaost.

Har ni många nya spännande saker på gång inom Hallands Matgille?
Här händer det massor, snart lanserar vi en superrolig grej inför vår skördetid, så håll utkik. Därpå kommer vi göra ÄT Halland, en innovationstävling också ett koncept som vi inspireras av MatLust.