Goda exempel

Emelie vill vässa projektet med hjälp av SAMLA Sveriges nätverk

Det bubblar på många håll i livsmedelsbranschen just nu, säger Emelie Olsson på det regionala utvecklingsbolaget Innovation Skåne. Emelie driver projektet Foodtech Innovation Network som sedan starten i september 2020 samlat 75 skånska och blekingska små och medelstora livsmedelsföretag (SMF) som medlemmar och stöttar dem utifrån deras olika behov och utmaningar.

Ganska snart såg vi att området är stort och att vi inte sitter på all kompetens själva och att en del av det stöd som företagen har behov av inte finns i Skåne. Därför sökte jag efter kanaler och nätverk dit vi kan ta frågorna vidare när vi inte räcker till. Det var så jag hittade till SAMLA Sverige och via nätverket hoppas Emelie få tips och idéer för hur hon kan lotsa företagen vidare till rätt stöd och hjälp.

TILL INTERVJUN

Marie Sjölin: ”Vi kan inte göra allt själva!”

Torsta AB är ett kunskapsföretag för de gröna näringarna som på uppdrag av Region Jämtland Härjedalen bedriver landsbygdsutveckling med syfte att stötta företag utifrån deras behov. 

Som ny medlem i SAMLA Sveriges nätverk ser Marie Sjölin, samordnare av den regionala mat- och livsmedelsstrategin och de gröna näringarna i länet, framemot att få ta del av den samlade kunskap som medlemmarna besitter.

TILL INTERVJUN

Hållbarhetsblomman, Hallands Matgille

Hallands Matgilles arbetsmodell Hållbarhetsblomman fokuserar på 12 utvalda hållbarhetsteman och gör det enkelt att få en överblick på företagets hållbarhetsarbete, att identifiera utvecklingspotentialer och att hitta nya verktyg inom varje tema.

Hållbarhetsblomman utgår från hållbarhet som drivkraft och verktyg för utveckling. Modellen är utvecklad av Hallands Matgille och är unikt utvecklad för att passa för små och medelstora livsmedelsföretag som vill arbeta mer hållbart. Hållbarhetblommans fyra blad tar upp de viktiga fundamenten: god ledning, miljömässig integritet, socialt välmående och ekonomisk resiliens, där hållbar ledning är motorn som driver utvecklingen framåt.

Hållbarhetsblomman är fri att använda berättar Helena Nöjd och Anna Oredsson (till vänster respektive höger i bild) när vi träffade dem inför nyhetsbrev som skickades ut i december 2021.  (I mitten på bilden, verksamhetsledare Anna-Maria Spaniol, som förmedlade kontakten!)

TILL INTERVJUN

Spännande rullar med hållbara varor

Södertäljerullen utvecklades för fyra år sedan i samarbete med bland annat MatLust och mästerkocken Mathias Dahlberg. Rullarna fylldes med hållbara råvaror tillsammans med hönsfärssouvlaki eller falafel gjord på gråärt. Samtidigt, i Halland, hade tankarna fötts hos Hallands Matgille på att skapa en rätt med halländska smaker och råvaror. För två somrar sedan lanserades Hallandsrullen på sommarfestivalen Hallifornia i Varberg. 

 

SAMLA Sverige har varit i kontakt med Eva Helén som är utvecklingsstrateg på Södertälje Science Park och Anna-Maria Spaniol som är verksamhetsledare på Hallands Matgille för att få veta mer om de goda rullarna och samtidigt ställt frågan om vad som är på gång just nu i deras verksamheter. 

TILL INTERVJUN

Tångkullan –
Mat från havet

Tångkullan är ett litet familjeföretag med rötter i Dalarna och i Bohuslän som drivs av Anna och Tobias Wångmar tillsammans med Annas föräldrar och släktingar vars förfäder odlat växter och fiskat i generationer. När familjen ville förverkliga sin idé om att skapa livsmedel från havet för en hållbar livsstil kontaktade Anna Wångmar, som bor i Dalarna, David Levrén som är projektledare för Livsmedelsutveckling på Dalarna Science Park. Han visste precis vart hjälp fanns att få – hos SAMLA.

Ett par dagar senare befanns sig Anna på en spännande konferens om Framtidens Sjömat tillsammans med forskare och andra mataktörer som disktuerade hur denna nya bransch, med näring från havet, kan växa.

TILL INTERVJUN