Goda exempel

Spännande rullar med hållbara varor

Södertäljerullen utvecklades för fyra år sedan i samarbete med bland annat MatLust och mästerkocken Mathias Dahlberg. Rullarna fylldes med hållbara råvaror tillsammans med hönsfärssouvlaki eller falafel gjord på gråärt. Samtidigt, i Halland, hade tankarna fötts hos Hallands Matgille på att skapa en rätt med halländska smaker och råvaror. För två somrar sedan lanserades Hallandsrullen på sommarfestivalen Hallifornia i Varberg. 

 

SAMLA Sverige har varit i kontakt med Eva Helén som är utvecklingsstrateg på Södertälje Science Park och Anna-Maria Spaniol som är verksamhetsledare på Hallands Matgille för att få veta mer om de goda rullarna och samtidigt ställt frågan om vad som är på gång just nu i deras verksamheter. 

Läs hela intervjun här

Tångkullan – Hälsa från havet

Tångkullan är ett litet familjeföretag med rötter i Dalarna och i Bohuslän som drivs av Anna och Tobias Wångmar tillsammans med Annas föräldrar och släktingar vars förfäder odlat växter och fiskat i generationer. När familjen ville förverkliga sin idé om att skapa livsmedel från havet för en hållbar livsstil kontaktade Anna Wångmar, som bor i Dalarna, David Levrén som är projektledare för Livsmedelsutveckling på Dalarna Science Park. Han visste precis vart hjälp fanns att få – hos SAMLA.

Ett par dagar senare befann sig Anna på en spännande konferens om Framtidens sjömat tillsammans med forskare och andra mataktörer som diskuterade hur denna nya bransch, med näring från havet, kan växa. LÄS HELA INTERVJUN HÄR