Emelie Tillander, rådgivare på Hushållningssällskapet Västernorrland: ”Jag har haft otroligt stor nytta av SAMLA Sverige”


Hej Emelie Tillander, rådgivare på Hushållningssällskapet Västernorrland!

Vad gör du/ni och vilken är er roll i regionen Västernorrland?
”Hushållningssällskapet i Västernorrlands län är en koncern som har en lång historia av att arbeta för att stärka sociala och ekonomiska förhållanden på landsbygderna i Västernorrland. Vi grundades 1805 och har bedrivit en mängd verksamheter. Vi har bland annat grundat bank, utbildningar och fiskodlingar. Vi har även finansierat utbildningar för veterinärer och bedrivit rådgivning inom gröna näringar. Ett viktigt fokus de senaste decennierna har varit att bibehålla och utveckla länets naturbruksgymnasium. I dagsläget fokuserar vi på att driva länets naturbruksgymnasium, bedriva fiskodlingar och ge ekonomisk rådgivning med inriktning mot företag inom gröna näringar.”

Kan du berätta lite om ditt arbete?
”Vi har tidigare varit aktiva i att stärka och lyfta upp livsmedelsproducenterna i Västernorrland och nu bygger vi upp den verksamheten igen. Det är där jag kommer in! Jag anställdes för drygt ett år sedan för att genomföra en förstudie där vi utredde hur vi kan stärka förädlingen av livsmedel i länet. Förstudien bestod av fyra delar: Kartläggning av företag som förädlar livsmedel i Västernorrland, intervjuer av företag, omvärldsbevakning och formulera förslag på hur vi stärker branschen i vår region. Totalt identifierade vi 146 företag varav de flesta inom bageri, konditori och förädling av frukt, bär och trädgårdsgrödor. Många önskade kontaktytor med andra företag i livsmedelsbranschen för att stimulera nya affärer, kunskapsutbyten och samarbeten. Vidare handlade samtalen om olika typer av stöd i företagsutveckling. I omvärldsbevakningen blev det tydligt att mycket av det som företagen önskade och såg behov av redan finns i de flesta län i Sverige, men saknas hos oss i Västernorrland. En konkurrensnackdel för våra företag och något vi vill ändra på.”

Hur ser du på framtiden för Hushållningssällskapet Västernorrland?
”Vi håller nu på att ta rollen i Västernorrland som en företagsnära organisation. I första hand kommer vi arbeta med gröna näringar och livsmedelsförädling. Vi har bestämt oss för att börja arbeta med stöd i investeringar, aktiviteter för att lyfta och hylla lokal mat liksom arbeta med nätverk och skapa kontaktytor mellan företag i hela livsmedelskedjan. Vidare kommer vi fortsätta att vara en aktiv part i den regionala livsmedelsstrategin där vi fortsätter att hitta lösningar och vägar att arbeta med övriga behov vi identifierade i förstudien.”

Jobbar du med specifika projekt kopplade till livsmedelsproduktion?
Absolut, just nu arbetar jag i tre olika projekt. Ett av dem är länsstyrelsens projekt för samordning av den regionala livsmedelsstrategin, där jag bland annat driver utveckling av en regional matmässa. Utöver detta driver jag två projekt inom kompetensförsörjning tillsammans med Maskinring Norrland. I de projekten fokuserar vi på kunskapsutbyte och kontaktytor mellan företag liksom kurser i företagsutveckling, digitalisering och ny teknik.”

Foto från ett studiebesök i ett av Västernorrlands äppelodlingar där trädgårdsrådgivare Elisabeth Öberg från Norrbotten berättade om hur man lyckas med att etablera äppelodling i norra Sverige.

Hur gör ni för att stärka och synliggöra livsmedelsproduktionen i Västernorrland?
”I dagsläget är utvecklingen av den årliga matmässan vårt fokusområde. Första matmässan anordnas redan nu i september och riktar sig till kockar, restaurangägare och livsmedelsproducenter med syfte att dela erfarenheter, idéer samt skapa relationer och ge utrymme för nya affärsrelationer. Detta kommer följas av träffar och studiebesök för samma målgrupp under kommande år. Ambitionen är att bygga på detta och göra en större matmässa som är öppen för allmänheten.”

Hur ser ni på er medverkan i SAMLA Sverige?
”Jag har haft otroligt stor nytta av SAMLA Sverige, framför allt i den omvärldsbevakning jag genomförde i vintras. Där fick jag inblick i hur andra arbetar med att stärka och synliggöra livsmedelsproduktionen i deras län. Jag skickade ut en fråga i SAMLA Sverige om hur andra arbetar med företagsutveckling inom livsmedel i deras regioner. Jag fick svar från flera, till exempel IUC Kalmar samt Gotland Grönt Centrum och bokade in digitala möten med var och en av dem. Jag kontaktade även Dalarna Science Park och MatVärden i Gävleborg för avstämning, vilket ledde till att vi gjorde studiebesök hos dem båda för erfarenhetsutbyte. Den kunskap jag hade mest nytta av var vilka organisationer i deras län som arbetar med företagsutveckling, hur det finansieras och vilka roller regionen respektive länsstyrelsen har. Jag har än så länge ingen lösning på hur vi ska arbeta med frågan i Västernorrland, men känner ändå att vi är ett steg på vägen.”