På gång i Livsmedelssverige

5 TIPS | Så knockar ni konkurrenterna med processledning

Forskare vid Linköpings universitet har tagit fram tips på hur mindre företag kan frigöra resurser till innovation och utveckling genom att arbeta med processledning.  Priscilla Navarro, som nyligen disputerade vid Linköpings universitet, institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, med avhandlingen The Strategic Role of Process Management in SMEs, menar att enskilda individers kunskaper kan överföras…
Läs mer

Knocka konkurrenterna med processledning

  I takt med att kraven på miljömässig hållbarhet blir allt större från kunder och övriga samhället, står många mindre företag inför stora utmaningar. För att överleva måste småföretagen kunna hantera kraven. Att jobba med processledning är en gynnsam väg framåt. Något som även kan ge strategiska fördelar, enligt forskare vid Linköpings universitet. – För…
Läs mer

Kamprads 100-miljonerssatsning på norrländska företag

  Tre år har gått sedan Norrlandsnavet startade. Initiativet, vars syfte är att öka de norrländska små och medelstora företagens konkurrenskraft, finansieras av Familjen Kamprads stiftelse. Nu har stiftelsen följt upp verksamheten, vilken får betyget ”med beröm godkänt”. – Vi har nyligen genomfört en tre-årsuppföljning och kan konstatera att vår satsning på Norrlandsnavet vid Luleå…
Läs mer

Dags för vårens Östgötadagar

  Den 18–19 maj 2024 är det dags för årets upplaga av Östgötadagarna. Östergötland är en region med stort entreprenörskap och engagemang. Under dessa två dagar kan du besöka gårdsbutiker, handelsträdgårdar, matproducenter, gallerier, bondgårdar, hembygdsgårdar, hantverkare och mycket mer.  Östgötadagarna är sedan 2001 ett uppskattat höstevenemang i den närproducerade matens och landsbygdens tecken. Det har…
Läs mer

Rapport om lärdomar

  Foodtech Innovation Network, som drivs av Innovation Skåne, Lunds Tekniska Högskola och Packbridge, har publicerat en rapport med resultat och lärdomar från det treåriga arbetet med att främja innovation och påskynda tillväxten hos små och medelstora företag inom foodtech. Foodtech Innovation Network har 126 medlemsföretag, som ligger i framkant med nya och innovativa produkter…
Läs mer

Digitalt för företagare inom mat och turism

  Länsstyrelsen Dalarnas län bjuder in till en rad kostnadsfria digitala föreläsningar med matnyttig information för dig som är blivande eller befintlig företagare inom livsmedelsproduktion, förädling och turism. Här två spännande exempel: 14 maj 08.30-12.30: Starta livsmedelsverksamhet En föreläsning som vänder sig till dig som har startat eller vill starta livsmedelsverksamhet på Dalarnas landsbygd, med…
Läs mer

Konferens: Så stärker vi livsmedelsberedskapen i Stockholms län 2024

Länsstyrelsen Stockholm bjuder in till konferens med syfte att öka kunskapen kring hur livsmedelsberedkapen ska byggas upp och vad vi kan förvänta oss i händelse av höjd beredskap, kris eller krig. Tid: 8 maj, kl 08.30-15.30 Plats: Länsstyrelsen i Stockholms län, Regeringsgatan 66 Konferensen är kostnadsfri. För mer information och anmälan: Så stärker vi livsmedelsberedskapen…
Läs mer

Forskningsprojekt om småföretagens roll i den gröna omställningen

  Forskare vid Norrlandsnavet och Luleå tekniska universitet ska under två år studera hur små och medelstora företag kan bidra till den gröna omställning i norra Sverige. Forskningsprojektet ”Sustainable value creation in ecosystems: Barriers, practices, and collaboration between SMEs and larger firms” startade i januari 2024 och kommer att pågå under två års tid. Det…
Läs mer

Landsbygdsverkstad om platsens berättelse

  Utveckla dina kunskaper om att använda storytelling och berättelser som ett verktyg för att bidra till en plats utveckling. Under seminariet får du bl.a. ta del av minnesplanering, en metod där minnen och berättelser inspirerar till att utveckla platser. När: 24 april kl 09.30-12.00 Var: Digitalt seminarium Sista anmälningsdag: 17 april Seminariet vänder sig…
Läs mer

Tre webbinarier där blått möter grönt

  Landsbygdsnätverket tillsammans med Sweden Food Arena bjuder under våren in till tre stycken webbinarier för att inspirera till innovation inom de blå och gröna näringarna.  23 april: Sensorik ger maten sin attraktion – hur kan primärproduktionen delta? 21 maj: Vägar till uppskalning – hur kan man tänka? 4 juni: Hur får vi till industriell…
Läs mer