Marcus Nyström, VD på Lokalproducerat i Väst: ”SAMLA Sverige är ett unikt och oerhört värdefullt nätverk”

 

Läs intervjun med Marcus Nyström, VD på Lokalproducerat i Väst, som handlar om allt från hur han och hans kollegor håller sig uppdaterade och om deras roll i den västsvenska livsmedelsbranschen till hur de arbetar med att allmänheten ska få upp ögonen för vikten av att handla lokalproducerat. Som innovationsstödjande verksamhet har Lokalproducerat i Väst ständigt ett behov av att hålla sig uppdaterade kring vad som händer i Livsmedelssverige. Här fyller SAMLA Sverige en viktig funktion.

Hej Marcus! Hur och när startade Lokalproducerat i Väst?
Vi startade redan 2007, som ett gemensamt projekt mellan Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen för att utveckla den småskaliga livsmedelsproduktionen. Vi är ett levande bevis på att ett projekt kan bli så pass lyckat att det utvecklas till en verksamhet. Jag började arbeta för Lokalproducerat i Väst 2018 och för varje år ökar antalet företag som vänder sig till oss för att få hjälp. Under 2023 har vi 300 västsvenska företag inskrivna, och av dessa är det 149 företag som anlitat oss aktivt under året.

Kan du berätta lite om ert arbete?
Vi brukar kalla oss för ett resurscentrum som hjälper små livsmedelsbolag med upp till tio anställda med det de själva inte kan eller hinner. Ofta har dessa mycket kunskap om produkten eller produkterna de säljer, därför handlar det sällan om ren produktutveckling. Vi brukar snarare bidra som bollplank, med expertis och rådgivning inom allt från kommunikation och arbetsmiljö till organisationsutveckling och processtekniska frågor. Vi står även för omvärldsbevakning och kunskapsspridning, men vi bevakar också producenternas efterfrågan av kompetensutveckling och utbildningar. Tack vare att vi har ett så enormt bra samarbete med övriga aktörer i regionen som till exempel Livsmedelsacceleratorn, Agroväst och Turistrådet Västsverige kan vi jobba effektivt och stödja livsmedelsbolagens verksamheter att också kunna jobba effektivare och smartare vid till exempel en uppskalning. Vårt breda kontaktnät hjälper oss också i vårt uppdrag att lyfta hela regionen som en stark kraft i Livsmedelssverige.

Har du några konkreta exempel?
Vi är ständigt med i allt som händer i samhället och hur det påverkar livsmedelsproducenterna. Till exempel, efter att elpriserna stuckit iväg har vi gett mycket rådgivning inom energibesparingar. Något annat som är extra aktuellt just nu är hur småskaliga producenter ska kunna ta vara på sina spillprodukter på smartast sätt.  Vi har bland annat hjälpt Gäsene mejeri med hur de ska kunna rena sitt spillvatten, innan det släpps ut på det kommunala ledningsnätet. Slammet från reningen ska förhoppningsvis kunna gå till energiproduktion i form av biogas. Vi har även hjälpt dem med vattenbesparande åtgärder.

Ystaren Anna Lindeberg på Gäsene Mejeri ser till att lagom antal ostar som kommer ut från ostpressen placeras på varje hyllplan på vagnen till vänster i bild.

Vi jobbar också en del i projektform, under 2023 har vi bland annat drivit projektet LokalSam som finansieras genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Syftet med projektet är att skapa samarbeten mellan livsmedelsaffärer och nätverk av lokala producenter för att skapa utrymme för lokalt producerade livsmedel i en speciellt avsatt avdelning, en så kallad shop in shop. Inom projektet arbetar vi även med nya produkter kopplade till lokalproducerade livsmedel genom att utveckla konceptet svinnförädling. Under 2023 har vi även varit delaktiga i ett REACT-projekt (Lokal Meny Grön och Digital) samt ett ERUF-projekt (Lokal Meny) som har arbetat med restauranger för att lyfta det lokala på deras menyer.

Hur gör ni för att stärka och synliggöra livsmedelsproduktionen i Västsverige?
Vi har mycket fokus på att synliggöra lokalproducerade livsmedel för allmänheten, till exempel på mässor. På Vin & Delikatessmässan byggde vi och Turistrådet Västsverige upp ett lokalt mattorg, vi arrangerade ett scenprogram och lät besökare boka sittningar vid vårt ”Chefs Table” där en kock, en konditor och en sommelier hade komponerat en middag. Vi var också med när Eldrimner arrangerade SM i Mathantverk under Mathantverksdagar i Åhaga i oktober. Det kom väldigt mycket folk och vi märkte ett stort intresse för lokalproducerat. Det är en trend som håller i sig och bara blir större och större, vilket självklart är glädjande.

Hur ser ni på er medverkan i SAMLA Sverige?
Nätverket som finns inom SAMLA Sverige är oerhört värdefullt för oss. Ska vi kunna stötta livsmedelsföretagen i vår region måste vi veta vad som händer i hela landet. Jag skulle även säga att SAMLA Sverige är unikt, eftersom det inte finns något liknande nätverk som samlar alla innovationsstödjare. Vi behöver ju ständigt hitta nya samarbetspartners, hålla oss uppdaterade och nätverka med andra som också arbetar med att främja Sveriges livsmedelsföretag. Då är SAMLA Sverige är den bästa platsen att gå till!