Anna Carin Pålsson, Industricoach Livsmedelsutveckling Sydost: ”Viktigt att vi som stöttar näringen kan utbyta erfarenheter och goda idéer”

 

Här har vi intervjuat Anna Carin Pålsson, industricoach på Livsmedelsutveckling Sydost om Region Kalmar läns satsning för ökad konkurrenskraft och tillväxt, hållbara och innovativa produkter och nya samarbeten i livsmedelsbranschen.

Hej Anna Carin! Kan du berätta lite om Livsmedelsutveckling Sydost arbete?
Livsmedelsutveckling Sydost utgår sedan ett par år tillbaka från IUC Kalmar län och är sprunget ur ett projekt med samma namn som startade 2016 av Region Kalmar län. Uppdraget, med finansiering från Region Kalmar län, handlar om att arbeta företagsnära och bidra till utveckling och innovation för livsmedelsnäringen. Fokus ligger på livsmedelsindustri/förädling. Idag arbetar jag ensam med uppdraget, men inom kort kommer ytterligare en person rekryteras, då vi även kommer att få ett samordningsuppdrag för livsmedel inom arbetet för Smart Specialisering för Småland och öarna.

Hur arbetar ni med projekt kopplade till livsmedelsproduktion?
En del i uppdraget för Livsmedelsutveckling Sydost är att ta initiativ till nya utvecklingsprocesser och projekt. I dagarna har vi lämnat in en ansökan om ett projekt som ska bidra till att 9 av 10 måltider ska vara inom planetens gränser år 2040 – en av missionerna inom Vinnovas satsning för ett nytt recept för Matsystemet.
Vi har även ett nära samarbete i Småland och med Gotland. Vi som arbetar operativt har gjort en sammanställning över framtida utvecklingsbehov och samarbetsområden. Genom att ha en gemensam plan blir vi förhoppningsvis mer snabbfotade vid utlysningar.

Berätta lite om sydöstra Sverige som matregion?
Kalmar län är ett stort produktionslän för livsmedel. Härifrån kommer 25 procent av kycklingen, 11 procent av alla ägg, 12 procent av mjölken, 10 procent av nötköttet och 5 procent av grisköttet i Sverige. Länet är också näst störst på bärodling efter Skåne. På Öland odlas exempelvis även 95 procent av alla bönor för humankonsumtion. Vi har ett par riktigt starka varumärken i näringen, som Guldfågeln, KLS, Åbro, och Arla för att nämna några. En utmaning är att vi är just ett produktionslän. Synligheten behöver öka och vi behöver också höja förädlingsgraden inom alternativa och växtbaserade proteiner samt öka synligheten kring våra styrkor inom det området.

Hur gör ni för att stärka och synliggöra livsmedelsproduktionen i sydöstra Sverige?
I mitt uppdrag arbetar jag dagligen med att stärka näringen här i sydöstra Sverige. Men ingen kan ju som bekant göra allt, därför arbetar jag tillsammans med flera olika aktörer. Jag lotsar till akademi, experter, organisationer eller stödmöjligheter som passar företagens behov. Till exempel lotsade jag under 2023 tre livsmedelsföretag till Linnéuniversitetets projekt IoT Lab som stöttar SME:er i att dra nytta av digitaliseringen genom uppkoppling mot internet. Att mäta matsvinn med hjälp av en uppkopplad våg där tydliga grafer genereras automatisk ger helt andra möjligheter att skapa en kreativ diskussion om hur man kan minska matsvinnet jämfört med manuell mätning och sammanställning i en pärm som hamnar i en hylla. Likaså kan uppkoppling ge små företag, där oftast tiden är en trång sektor, tid för annat genom digitalisering.

Något annat du vill lyfta fram?
2025 är det 10 år sedan den regionala livsmedelsstrategin i Kalmar län togs fram. Det är därmed dags att starta arbetet med en uppdatering. Jag ser verkligen fram emot det arbetet och är väldigt nyfiken på vad den kommer att innehålla. Som vi alla känner till ökar ju förändringstakten inom livsmedel konstant. Så hur modiga och kloka kommer vi vara i vårt arbete att skapa ett hållbart och innovativt livsmedelsystem?

Hur ser ni på er medverkan i SAMLA Sverige?
Att SAMLA Sverige har ett stort värde råder det ingen tvekan om. Det är superviktigt att vi som arbetar för att stötta och utveckla näringen kan utbyta erfarenheter och goda idéer. Jag är ju ganska ny i nätverket, men ser fram emot om det kommer anordnas en fysisk träff där det finns tillfälle att lära känna alla och öka förståelsen för våra olika uppdrag.