Hej Emelie Olsson, projektledare för Foodetch Innovation Network i Skåne!
Det bubblar på många håll i livsmedelsbranschen just nu, säger Emelie Olsson på det regionala utvecklingsbolaget Innovation Skåne. Emelie driver projektet Foodtech Innovation Network som sedan starten i september 2020 samlat 75 skånska och blekingska små och medelstora livsmedelsföretag (SMF) som medlemmar och stöttar dem utifrån deras olika behov och utmaningar.
Emelie, berätta lite kort om er och vilka ni är!
Innovation Skåne arbetar med utvecklings- och innovationsprojekt inom hälso- och sjukvård men också med framtidens mobilitet, framtidens belysning och livsmedelssektorn. Projektet Foodtech Innovation Network startade för lite drygt ett år sedan för att stötta små och medelstora företag inom Foodtech. Vi har 75 medlemmar idag men målet är att bli ännu fler!
Vad är bakgrunden till Food Tech Innovation Network?
Vår verksamhet utgår ifrån en förstudie som vi genomförde i ett annat projekt. Där vi kunde se ett behov av stöd kring teknisk expertis och provkörningar hos små och medelstora företag i Skåne. Detta behov ledde fram till projektet som drivs tillsammans med LTH institutionen för livsmedelsteknik och institutionen för kemiteknik, Packbridge samt Netport Science Park.
Ni är nya medlemmar i SAMLA Sverige-nätverket, vad det var som fick er att gå med i SAMLA Sverige nu i höstas?
Ganska snart såg vi att området är stort och att vi inte sitter på all kompetens själva och att en del av det stöd som företagen har behov av inte finns i Skåne. Därför sökte jag efter kanaler och nätverk dit vi kan ta frågorna vidare när vi inte räcker till. Det var så jag hittade till SAMLA Sverige. Jag tycker det är viktigt att vi kan koppla ihop oss med aktörerna som finns i andra regioner. Ofta behöver företagen hjälp med något väldigt specifikt, en anläggning eller ett test, och har vi inte stödet hos oss så kanske SAMLA Sveriges nätverk kan komma med tips och idéer på vem vi kan lotsa företagen vidare till.
Som ny medlem, vad förväntar ni er av SAMLA Sverige?
Vi vill vässa vårt projekt och genom SAMLA Sverige kan vi ”benchmarka” och lära oss av andra för att bättre hjälpa företagen. Men, vi ser också möjligheter att gemensamt lyfta problem och frågeställningar som vi ser i branschen för att bidra till lösningar och förändring.
Har du haft kontakter med nätverket och fått hjälp?
Ja, via de månadsmöten som jag varit med på har jag fått ett par nya kontakter. De frågor som jag besvarat i möteschatten vet jag inte riktigt vad som hände med sedan. En rolig kontakt som har kommit via SAMLA Sverige är den vi har just nu med Dalarna Science Park och David Levrén. Det är alltid mycket lärorikt och spännande att få inblick i hur andra organisationer arbetar med liknande frågor.
Hur hittar de skånska företagen till Foodtech Innovation Network?
Nya medlemmar kommer oftast till oss via kontakter med företag som redan deltar i projektet eller för att de hittat till vår site foodtechinnovationnetwork.com där man kan ansöka om att bli medlem. Uppfyller de våra medlemskriterier får de delta kostnadsfritt i rådgivning och på våra event. Men, vi är noga med att säga att allt stöd utgår från det specifika företaget i kombination med bedömningen av företagets potential från projektet. Alla bolag får inte tillgång till samma insatser.
Vad har ni för spännande på gång just nu?
Utgångspunkten är alltid behoven som vi ser finns hos de 75 bolagen som finns i vårt nätverk just nu. Vilka frågor ser vi att flera företag har gemensamt? Vad kan vi göra för att hjälpa dem? Kan vi skapa ett event som hjälper fler samtidigt så gör vi det. På eventen ser vi att företag knyter kontakter med varandra och att de även tar hjälp av varandra efteråt. Den 12 maj bjuder vi in till fysisk träff i Malmö – håll utkik på vår hemsida!
Vad har ni haft för event så här långt?
Teman har varierat men förpackningstemat kör vi regelbundet då vi ser att det finns behov hos många av våra bolag. Ett annat återkommande tema är teamutveckling. Vi har även haft ett tema kring samverkan och sammanhang dit vi bjudit in Investment Skåne, Livsmedelsakademin och andra aktörer som kan hjälpa företagen på andra sätt än vad vi kan. Sedan har vi faktiskt lyckats få till några fysiska träffar om säljkanaler – trots pandemin! – där vi haft ICA-handlare men också Martin och Servera på plats och där har bolagen har haft möjlighet att visa upp sina produkter.
Teamutveckling, det låter intressant, kan du berätta mer om vad ni gör då?
Ledarskap och teamutveckling är en jätteviktig fråga när man bygger företag. För ett litet bolag blir varje rekrytering superviktig och växer man snabbt finns ytterligare utmaningar till att skala rätt drivkrafter och företagskultur.
Gör ni några andra aktiviteter?
Ja, vi arrangerar frukostseminarium och Community möten på olika teman, senast handlade om mikrobiologisk kvalitet och sensorik.
Vilka kanaler använder ni för att nå ut till era medlemsföretag?
Vi har en hemsida där vi lägger upp information om kommande event samt genom vårt nyhetsbrev, som riktar sig till medlemmarna. Vi har också en sluten medlemsgrupp på LinkedIn.
Det känns som att det händer mycket i Skåne! Upplever du att det är extra stort fokus kring livsmedelssektorn just nu och vad kan ligga bakom det i så fall tror du?
Livsmedelssektorn har alltid varit viktig i Skåne men sektorn har fått en framtidstro som är kopplad till hur vi äter och producerar mat som vi kanske inte har sett tidigare. Gemensamt för de små och medelstora företag vi möter är att det de vill kunna erbjuda en bättre typ av mat. Intresset för exempelvis alternativa proteiner och växtbaserade livsmedel är stort nu. Jag tycker att det bubblar mycket i livsmedelsbranschen extra mycket tycker jag så klart det bubblar i Skåne!
Här kan du läsa mer om Foodtech Innovation Network och hitta kontaktuppgifter till Emelie om du vill komma i kontakt med henne.
Intervjuad av Petra Forsblad