På gång i Livsmedelssverige

Lunchseminarium – Hur går det för livsmedelskedjan?

Den 29 april håller Livsmedelsföretagen ett lunchseminarium med titeln Hur går det för livsmedelskedjan? Under seminariet berättar de om Jordbruksverkets årliga uppföljning och utvärdering av livsmedelsstrategin.  Krögaren Paul Svensson och lantbrukaren Peter Borring samtalar om hur yttre händelsers påverkan på företagens långsiktiga lönsamhet samt hur företagen kan öka sin motståndskraft mot dessa oförutsedda händelser. På…
Läs mer

Förändringstid – en föreläsningsserie för dig som jobbar med mat

Istället för den inställda ”kunskapsdagen” den 7 april, har Region Kalmar län och Region Jönköpings län m fl tagit fram en föreläsningsserie som heter ”Förändringstid – en föreläsningsserie för dig som jobbar med mat” där bl a Ulrika Ekström, Från Sverige-märkningen föreläser. Mer information finner du i dokumentet som du når från länken nedan samt…
Läs mer

Internationell e-handel för livsmedelsföretag

Exportnätverket för livsmedel i Västra Götaland bjuder in tillnätverksträff den 4 maj på Elite Park Avenyue Hotel i Göteborg. Tillsammans med e-handelsexperten Linda Laszlo Ek från Business Sweden, tar vi oss an e-handel på den internationella marknaden. Nätverksträffen avslutas med information om Try Swedish internationella e-handelssamarbeten och regionalt exportstöd samt mingel. Mer information, program och…
Läs mer

Regelförbättringsförslag för ökad konkurrenskraft

Livsmedelsföretagen skriver på sin hemsida om att Näringslivets Regelnämnd NNR och dess medlemmar har tagit fram 104 regelförbättringsförslag inom 23 olika regelområden. Förslagen skulle kunna bidra mycket positivt till företagens tillväxt och konkurrenskraft. Mer information hittar du på Livsmedelsföretagens hemsida 104 regelförbättringsförslag för ökad konkurrenskraft – Livsmedelsföretagen (livsmedelsforetagen.se

Hej Emelie Olsson, projektledare för Foodetch Innovation Network i Skåne!

  Det bubblar på många håll i livsmedelsbranschen just nu, säger Emelie Olsson på det regionala utvecklingsbolaget Innovation Skåne. Emelie driver projektet Foodtech Innovation Network som sedan starten i september 2020 samlat 75 skånska och blekingska små och medelstora livsmedelsföretag (SMF) som medlemmar och stöttar dem utifrån deras olika behov och utmaningar. Emelie, berätta lite…
Läs mer

Formas: Livsmedelsforskningsdagen 2022

  Den 6 april är det dags för Livsmedelsforskningsdagen 2022 och årets tema är ”Konkurrenskraft och forskning över gränserna – regionalt, nationellt och internationellt”.   Livsmedelsforskningsdagen är ett årligt evenemang som arrangeras av FORMAS. Konferensen är mötesplats, dialogforum samt plattform för att sprida ny kunskap och forskningsresultat. Syftet är att aktörerna tillsammans ska stärka förutsättningar…
Läs mer

Livsmedelskedjan i möte med landsbygdsministern om krisen i Ukraina 

  Den 1 mars träffade representanter för den svenska livsmedelskedjan landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg för att informera om status för den svenska livsmedelsförsörjningen.  Livsmedelskedjan representerades av VD:arna från Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och Lantbrukarnas Riksförbund som vid mötet konstaterade att den ryska invasionen av Ukraina så långt haft en begränsad påverkan på den svenska livsmedelsförsörjningen. Samtidigt var…
Läs mer

Sveriges första handlingsplan för plast – ett stort steg för att ligga längst fram i klimatomställningen

  Regeringen har fattat beslut om Sveriges första handlingsplan för plast – ett kraftfullt åtgärdsprogram med 55 åtgärder för att minska plastens påverkan på klimatet och miljön. Ett stort steg för att Sverige ska ligga längst fram i klimatomställningen och skapa nya gröna jobb. Upp till 99 procent av plasten i dag produceras av fossil…
Läs mer

Trendseminarium 2022

  På årets Trendseminarium den 31 mars bjuder Livsmedel i Fokus in till en effektiv orientering och uppgradering kring vad vi behöver veta när det gäller trender och framtidsfokus. Tema: Matkrockar – Vad är viktigt på riktigt? Saxat från Livsmedel i Fokus hemsida: Matkrockar – vad är viktigt på riktigt?  Bland köttanaloger, plastätande insekter och…
Läs mer

Kan industrins överskottsenergi skapa nytta för livsmedelsproduktionen? 

Frågan ställs av Vreta Kluster som i sin tur får många frågor om företag och industrier med överskottsvärme kan använda den till växthusodling, fiskodling eller annan livsmedelsproduktion.   Den 20 april kl 08.30-12.30 arrangeras ett seminarium där syftet är att presentera case samt att föra samman ”energiägare” med odlare. Seminariet är ett samarrangemang mellan Veta…
Läs mer