SAMLA-nätverket på besök i Kalmar
I augusti var det äntligen dags för SAMLA Sverige nätverket att mötas i ett fysiskt möte arrangerat av IUC Kalmar. Två intressanta dagar där nätverket fick gå på djupet i ett par större frågor tillsammans gällande SAMLA Sveriges framtid i det svenska matsystemet.
Kvalitetssäkrade trädgårdsprodukter hos Kalmar Öland
Nätverket inledde med ett mycket uppskattat studiebesök hos Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter vilka tillsammans med sina odlare varje år producerar bönor, ärtor, gul och röd lök. Kalmar Öland Trädgårdsprodukters anläggning i Färjestaden säkrar kvalitén, torkar bönor och ärtor, ursprungsmärker och paketerar för försäljning till grossister och livsmedelsföretag.
Livsmedelsutveckling Sydost – Mycket av maten som äts i Sverige kommer från Kalmar
Kristina Bergman, IUC Livsmedelsutveckling Sydost, berättade för oss om arbetet med Kalmar läns livsmedelsstrategi 2016–2025 som särskilt fokuserar på konkurrenskraft, produktivitet och innovationsförmåga. Kalmar län har en liten befolkning men står trots det för en väldigt stor del av den mat vi äter i Sverige. Som exempel nämnde Kristina att 17% av alla ägg vi äter kommer från Kalmar län!
Förutom landets största äggproduktion finns även landets största slakteri och landets tredje största bryggeri här, berättade hon. Livsmedelsbranschen är med andra ord stor i Kalmar län och 1 av 10 invånare arbetar med livsmedel. På Öland är det ännu fler. När strategin togs slog de styrande fast att länet behövde utveckla konkurrenskraften och innovationsförmågan, berättade Kristina. Resultatet är Livsmedelsutveckling i Sydost, ett samverkansprojekt som samlar företag, akademi och innovationsstödjande aktörer för att bland mycket annat stärka matkulturen i länet. Kanske har ni hört talas om Smålandsmästerskap i pizzabakning, Visit Swedens Måltids-turism-program och Smaka på Kalmar – finns film på YouTube! Livsmedelsutveckling i Sydost arrangerar utöver uppmärksammade aktiviteter också kurser, nätverk och ger konsulthjälp för SME i deras utmaningar för att växa. När projektet tar slut senare i höst finns en väluppbyggd plattform att bygga vidare på men oron är stor för vad som ska hända med den i framtiden, berättade Kristina som själv lämnar verksamheten inom kort. Även om framtiden är oviss lämnade Kristina scenen med en mängd förslag från SAMLA Sverige-nätverket på hur plattformen kan tas om hand framöver.
Det viktiga vattnet
En fråga som är viktig för många kommuner och verksamheter just nu är den om vatten, inte minst för de som har stor vattenförbrukning och där det finns brist på dricksvatten samt har föråldrade vattenledningar och resurskrävande utrustning. Idag använder industrin mer än hälften av vårt vatten, berättade Lars Hamberg, expert på RISE i en intressant föredragning om just vattenfrågan. För ett livsmedelsföretag som tillbringar en tredjedel av dagen att rengöra maskiner och utrustning är vatten en viktig fråga. Och för det företag som vill bygga ut och expandera sin verksamhet kan kommunens vattenförsörjning och ledningskapacitet vara helt avgörande för att få ett ja eller nej till bygglovet som krävs från kommunen. För att hitta lösningar krävs det nya samarbeten mellan kommuner och dess verksamheter. Men också verksamheter emellan. Det kan finnas andra verksamheter i närområdet som kan ha nytta av exempelvis spillvatten från ditt företags processer, menade Lars. Han visade upp flera inspirerande exempel på verksamheter som gått samman med gott resultat.
Lokalproducerat i Väst – Se värdet i den lokalproducerade maten
Marcus Nyström, VD Lokalproducerat i Väst berättade därefter för oss om sin verksamhet på andra sidan landet. Verksamheten som startade 2007 som ett aktiebolag har en tydlig vision, säger Marcus: ”Vi ska bli en av de ledande regionerna i Sverige på lokalproducerad mat”. Lokalproducerat i Väst har 330 medlemsföretag som får stöd med sina verksamheter via fysiska och digitala kanaler inom de frågor som de har störst behov inom. Marcus och hans kollegor sitter på värdefulla kontakter med livsmedelsbranschensaktörer som de gärna delar med sig av till medlemmarna för att ”få saker att hända”. En viktig uppgift för Lokalproducerat i Väst är att utbilda livsmedelsbutiker och restaurangerna i att se värdet i att de tillhandahåller lokalproducerad mat, säger Marcus. De jobbar också med svinnprodukter och hjälper företag att hitta nya användningsområden för sitt svinn.
RISE – Visar vägen till framtidens hållbara livsmedelssystem
RISE måtto är att visa vägen till framtidens hållbara livsmedelssystem, berättade Charlotte Eklund-Jonsson, Forsknings- och affärsutvecklare på RISE Jordbruk och Livsmedel. Charlotte presenterade RISE övergripande uppdrag och roll i innovationssystemet. Charlotte berättade också om vad avdelningen Jordbruk och livsmedel som koordinerar SAMLA Sverige-nätverket har att erbjuda livsmedelsindustrin för tjänster och expertis.
SAMLA Sverige i framtidens matsystem
Under dagarna diskuterades mycket kring framtidens SAMLA Sverige och rollen nätverket kan / bör / ska ta i matsystemet. Bland annat konstaterade någon att nätverkets medlemmar med fördel kan se sig som ”större” än vad de gör idag i sina regioner. Med nätverket i ryggen är alla medlemmar som ger innovationsstöd till små och medelstora företag en resurs för mer än bara regionens egna företag. En annan fråga som diskuterades var samarbeten med universitet och högskolor – hur kan vi stärka det i framtiden?
Framtidens SAMLA Sverige kommer att diskuteras vidare i ett antal träffar under hösten.
Läs mer Förra veckan samlades… – Livsmedelsutveckling Sydost | Facebook