På gång i Livsmedelssverige

Val av rätt styrelseledamöter kan ge innovation

  Ny forskning visar att val av rätt styrelseledamöter kan få nystartade företag att bli mer innovativa.  Ingrid Viklund Ros har i sin doktorsavhandling Exploring the links between knowledge spillovers, trade, productivity, and innovation studerat styrelseledamöters roll för innovation samt olika utgångspunkter för kunskapsspridning samt överspillningseffekter i och mellan bolag, skriver den opartiska plattformen Esbri…
Läs mer

Seminarium: Automation och kompetensförsörjning i livsmedelsindustrin

  För att företagen inom livsmedelsindustrin ska kunna utvecklas och ställa om till en mer cirkulär overksamhet behövs digitalisering och automation. Under seminariet får du höra Mälardalens Industrial Technology Center (MITC) berätta om hur en affärsdriven produktionsanläggning kan genomföras med hjälp av automation och digitalisering inklusive tillgång till kompetens. När: 10 oktober kl 14.00-15.30 Var:…
Läs mer

Utbildning: Bli produktutvecklare i världsklass

  Livsmedel i fokus och RISE kommer återigen hålla utbildningen ” Bli en produktutvecklare i världsklass”. Utbildningen riktar sig till personer som redan arbetar med produktutveckling. Du ska ha erfarenheter från etablerade livsmedelsföretag, handel eller foodservice och vilja fördjupa sig inom området för att i framtiden skapa nya, innovativa produkter. Utbildningen hålls i tre moduler…
Läs mer

Forskning: Att lyckas ta sig in på en ny marknad

  ESBRI har intervjuat forskaren Stine Alm Herslet om de många utmaningarna och möjligheterna det innebär att producera och sälja närodlad mat.  Stine Alm Herslet disputerade nyligen med avhandlingen ”Local food entrepreneurs in Norway: Case studies on successful practices for network learning and market development” vid Norges miljö och biovetenskapliga universitet. I intervjun Stina tipsar bland annat…
Läs mer

Skörderesan – en kulinarisk resa genom Halland

  Visit Halland välkomnar alla att bege sig ut på de halländska vägarna och utforska Hallands dignande lokalodlade matutbud och blommor i en kulinarisk resa . Under resans gång får du även träffa de passionerade odlarna. Foto: Visit Halland Här hittar du karta och mer information om de olika platserna man kan besöka: Om Skördetid i…
Läs mer

Dalarna Innovation Days 2023

Dalarna Science Park bjuder in till Dalarna Innovation Week 2023, en vecka fylld av både fysiska och digitala seminarier, samtal, framtidsspaningar, workshops och nätverkande.  När: 17-20 oktober Var: Dalarna Här hittar du program och anmälningsformulär: Dalarnasciencepark (confetti.events)

Ny rekommendation från WHO kring konsumtion av sötningsmedel

  I mitten av maj presenterade WHO en ny rekommendation för konsumtion av sötningsmedel. WHO menar att det finns begränsat med stöd för att sötningsmedel har långsiktiga mål för hälsan och att sockerkonsumtion kan reduceras på annat vis än med sötningsmedel. Livsmedelsverket rekommenderar vatten som törstsläckare. Om valet dock står mellan en läsk sötad av…
Läs mer

Livsmedelsdagarna 2023

  Livsmedelsbranschens årliga branschforum och mötesplats, Livsmedelsdagarna äger inom kort rum i Tylösand. Årets tema är Back to the future. Under jubileumsmiddagen koras även vinnarna av priset Impact Maker Award. När: 20-22 september Var: Hotell Tylösand Läs mer här: Livsmedelsdagarna 2023 – Livsmedel i fokus

Webbinarium: Nya nordiska näringsrekommendationer

  I de nya nordiska näringsrekommendationerna, vilka lanserades i juni månad, har hälsa och miljö har vägts ihop för första gången. Livsmedelsverket bjuder in till webbinariet: Nya Nordiska näringsrekommendationer – vad innebär det och vad händer nu När: 25 september, kl 13.00-15.00 Var: Teams Seminariet är kostnadsfritt och ingen anmälan krävs. Program och länk till seminariet…
Läs mer

Matmiljö i Sverige

  Folkhälsomyndigheten har tagit fram en kartläggande litteraturstudie om matmiljö i Sverige. I studien, som publicerades den 30 augusti, har man bland annat studerat matmiljön inom offentliga måltider i skola och äldreomsorg samt inom detaljhandel. Resultatet av studien visar att matmiljön behöver bli mer hälsofrämjande men även att kunskapen inom flera områden är bristfällig och…
Läs mer