På gång i Livsmedelssverige

SAMLA Sverige – viktig del av AKIS

  Jordbruksverket och Landsbygdsnätverket har under våren arbetat fram en plan för hur vårt kunskaps- och innovationssystem för lantbruk (AKIS) kan samordnas och utvecklas. Uppdraget redovisades nyligen till Regeringskansliets Landsbygds- och infrastrukturdepartement. AKIS-samordningen, som är ny för Jordbruksverket, är en nationell funktion som ska finnas i varje EU-land, och som ska koordineras med övriga länders…
Läs mer

Nordisk bärkonferens i Umeå

  I september i år anordnas för första gången Nordic Wildberry Conference.  Det är en helt ny konferens som arrangeras som en del av Nordic Wildberry Week i Umeå. Konferensen är en unik möjlighet att dela idéer, erfarenheter och kunskap om det mesta som rör skogsbär. Under konferensen lyfts allt från den senaste forskningen till…
Läs mer

Förbered dig inför nya EU-lagen om hållbarhetsredovisning

  Den 1 och 2 maj höll det statliga forskningsinstitutet RISE, via Omställningslyftet, två webbinarier om grunderna i den nya EU-lagen för hållbarhetsredovisning, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), som träder i kraft 2024. I webbinarierna får du höra mer om allt från hur de stora företagen förbereder sig och varför små och medelstora företag ska…
Läs mer

Hållbarhet ur ett affärsperspektiv

  Nu erbjuder Nifa, branschföreningen för värmländska matföretag, en e-kurs för personer som vill lära sig mer om hållbarhet ur ett affärsdrivet perspektiv. Kursen riktar sig till personer som är verksamma inom små eller medelstora företag. E-kursen är producerad av Nifa tillsammans med Melina Bergström som är verksamhetsansvarig och förändringsledare för The Yes Way. Det…
Läs mer

Seminarium: EU-fondernas finansieringsmöjligheter för klimatanpassning

  Vilka utmaningar orsakade av klimatförändringarna är mest aktuella och vilka möjligheter finns det att söka finansiering för klimatanpassningsåtgärder? Tillväxtverket och SMHI samarrangerar ett webbinarium på ovanstående teman. Webbinariet riktar sig mot allt från offentliga aktörer, universitet och högskolor till forskningsinstitut, övriga forsknings- och utbildningsaktörer, företag, ekonomiska föreningar och civilsamhället. Tid: 13 juni kl 10.00-11.00…
Läs mer

Välkommen till webbkursen ReduSalt

  Av folkhälsoskäl och för att minska samhällets kostnader för sjukvård behöver vi i Sverige minska på saltkonsumtionen. Mellan 31 oktober 2022 och 31 december 2023 hålls den digitala webbkursen ReduSalt – saltreduktion i livsmedel. Kursen baseras på forskning som gjorts inom projektet ReduSalt – ett projekt finansierat av Vinnova, Västra Götalandsregionen samt 22 deltagande…
Läs mer

Fira den gotländska skörden

  Den 2-3 september går Gotland Skördefestival av stapeln. Välkommen på skördefest från jord till bord med gotländska smaker, dofter och traditioner, båda dagarna kl. 10.00-16.00. Upplev Gotland på sensommaren! Under festivalen 2-3 september kommer det finnas en stor matmarknad, utställningar med både djur och maskiner samt olika slags aktiviteter. Festivalen anordnas gemensamt av Gotland Grönt…
Läs mer

Podd med fokus på närproducerat i norr

  Har du lyssnat på Nära Mat podden? Den lyfter goda exempel från landsbygdsföretag och vill inspirera till att fler ska ta klivet in i livsmedelsbranschen. Perfekt lyssning för dig som vill inspireras av kreativa producenter, drivna entreprenörer och anda landsbygdsföretagare i norr. Allt med fokus på företagsutveckling och närproducerad mat. Podden är en del…
Läs mer

MatLusts Innovationsprogram 2023

  Nu kan du anmäla ditt intresse för att delta i utvecklingsnoden MatLusts populära innovationsprogram. Ett program som hjälper mindre livsmedelsföretag att snabbare komma framåt med sin produkt eller tjänst och mejsla fram det som är unikt och säljbart på marknaden. Innovationsprogrammet startar i september och pågår i tre månader. Det bygger på ett antal fysiska…
Läs mer

Utbildning i Matgillemodellen

  Nu erbjuder Hallands matgille en utbildning i sitt arbetssätt, som de döpt till Matgillemodellen.  I utbildningen kommer du att få lära dig mer om modellen gällande positionering, hur du skapar attraktion för din plats och strategisk kommunikation – varvat med intressanta studiebesök hos lokala entreprenörer. Allt med maten som utgångspunkt. Hallands matgille erbjuder två…
Läs mer