På gång i Livsmedelssverige

Tips kring energieffektivisering för livsmedelsföretag

  Tillhör du och din verksamhet den typ av företag vars produktionsprocesser kräver mycket energi? Då är det hög tid att ta kontroll över din energiförbrukning och energieffektivisera ditt livsmedelsföretag. I början av året arrangerades ett seminarium i fyra delar för livsmedelsföretag som har hög energianvändning i sina produktionsprocesser. I de fyra delarna medverkar experter…
Läs mer

Utbilda dig till mathantverkare

  Nu är ansökan öppen för KY-utbildningen ”Foodmaker” som bland andra Länsstyrelsen i Norrbotten står bakom. Det handlar om en tvåårig digital utbildning med ett antal fysiska träffar i Boden som riktar sig till personer som är eller vill bli entreprenörer inom småskaligt mathantverk. Förra året startade den helt nya utbildningen ”Foodmaker” där deltagarna får…
Läs mer

Digitalisering av slaktkedjan – ta del av Gotland Grönt Centrums slutseminarium

  Nordens första digitala slaktkedja för nötkreatur har nu skapats i projektet ”Digitalisering av slaktkedjan”. Projektet, som letts av Gotland Grönt Centrum med finansiering från Leader Gute, har arbetat fram en teknisk infrastruktur för att knyta ihop tillgängliga system till en helhet. Projektet kom till utifrån idén att digitalisera hela kedjan från levande djur till…
Läs mer

MatLust fokuserar på upprustning av livsmedelssystemet

  Världsläget gör att pressen på vår livsmedelsförsörjning ökar. En upprustning av livsmedelsberedskapen har påbörjats, men mycket arbete kvarstår. Nu fokuserar utvecklingsnoden MatLust på hur matsystemen kan och bör rustas upp. I februari anordnades en konferens på temat ”Rusta livsmedelssystemet – hållbara matsystem i en osäker tid”. Bland talarna fanns forskare, företagare, livsmedelsexperter och representanter…
Läs mer

Kurs: Livsmedelmikrobiologi – Teori och praktik

RISE håller i september månad en kurs i livsmedelmikrobiologi. Kursen ger grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper kring de vanligast förekommande mikroorganismerna i livsmedelssammanhang. Kursen vänder sig till personal på livsmedelslaboratorier inom t.ex. industri eller kommun som vill öka förståelsen för mikrobiologisk provsättning och analys. Syftet med utbildningen är att deltagarna skall få ökad kunskap om…
Läs mer

Seminarium: Att digitalisera slaktkedjan – hur gick det?

Gotland Grönt Centrum AB välkomnar tillsammans med Protos och Hencol till en presentation av utfallet och lärdomar i projektet ”Digitalisering av Slaktkedjan. Nordens första digitala slaktkedja för nötkreatur har utvecklats. Inom projektet har man arbetet med den tekniska infrastrukturen för att kunna knyta ihop tillgängliga system till en helhet för att t ex kunna säkerställa…
Läs mer

Seminarium: Inspiration till innovation med livsmedel i fokus

Under seminariet får du lära mer om vad som kännetecknar innovativa företag. Du får även en introduktion till vad innovationsledning, innovationsledare och partnerskapsprojekt är samt du får lyssna till Lantmännen som berättar om hur de jobbar med innovation som ett verktyg i sitt dagliga arbete. Seminariet är ett samarrangemang mellan RISE – Innovationsledningsprogram, Sweden Food…
Läs mer

Impact Maker Award

Livsmedel i fokus, Bird & Bird, Lantmännen, Paulig och Vinnova delar den 21 september 2023 ut Impact Maker Award, ett startup-pris inom livsmedel. Livsmedel i fokus kriver på sin hemsida att ”Syftet med priset är att synliggöra innovativa startups inom livsmedelssystemet som en källa till inspiration och framgångsrik innovation. Ambitionen är att få handel, industri…
Läs mer

Livsmedel i fokus – Trendkoll den 16 februari

  Kriserna förändrar våra liv, inte minst matvanorna. Blir det bara lågpris och ekonomitänk framöver? Äter och lever vi hållbart och klokt eller blir snacks och skräpmat vår snuttefilt? Och hur ska livsmedelsbranschen planera för framtiden? Livsmedel i fokus årliga trendseminarium samlar talare med koll på trender och utveckling och under dagen ger delar de…
Läs mer

Region Kalmar – En guide till hållbart företagande

  Region Kalmar har sammanställt en guide för hållbart företagande på sin hemsida. Guiden beskriver hur företagare bara genom att göra strategiska val kring något eller några av FNs 17 globala mål kan vässa sin verksamhet och locka nya kunder. Agenda 2030 togs fram 2012 och för att förverkliga den skapade FN de 17 globala…
Läs mer