På gång i Livsmedelssverige

Uppdatering om arbetet med Sveriges livsmedelsberedskap

Den 30 maj höll Jordbruksverkets och Livsmedelsverkets generaldirektörer en gemensam pressträff. På träffen presenterade landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg en uppdatering om läget i livsmedelskedjan och arbetet med livsmedelsberedskapen, med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. ”Berörda myndigheter ser fortsatt inte någon risk för brist på livsmedel eller tillgång till mat i Sverige. Ökade priser på energi…
Läs mer

Livsmedelsverket samordnare av livsmedelssektorns beredskapsarbete

Regeringen har beslutat att Livsmedelsverket blir så kallad sektorsansvarig myndighet och ska samordna och driva på beredskapsarbetet i hela livsmedelssektorn. På livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer:  Livsmedelsverket ska samordna livsmedelssektorns beredskapsarbete

Innovation i livsmedelskedjan

Erfa håller ett möte den 7 juni kring att sprida insikter från förstudien innovation i livsmedelskedjan. Förhoppningsvis utgör förstudien ett startskott på implementeringen av ett rundare innovationssverige inom livsmedelssystemet. Klicka på denna länk för merinformation och anmälan: ERFA: Innovation i livsmedelskedjan – SISP

Nya ingredienser för ett hållbart skolmatssystem & Livsmedelsmässa

MatLust Utvecklingsnod bjuder tillsammans med Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Vinnova och Martin&Servera in till en heldag med inspiration, exempel och diskussioner kring ett hållbart skolmatssystem och en Livsmedelsmässa med hållbara produkter för offentlig måltidsverksamhet den 14 juni i Södertälje Science Park. Målgruppen för detta event är kost- och måltidschefer, kostekonomer, livsmedelsupphandlare och andra ledare samt kockar och…
Läs mer

Kurs om sensoriska metoder

Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet erbjuder i samarbete med Sweden Food Arena en uppdragsutbildning inom sensorik, ”Att förstå och kunna tillämpa sensoriska metoder”. Nu har du chansen att lära dig mer om hur våra sinnen fungerar och om metoder för sensorisk bedömning. Kursen riktar sig till yrkesverksamma inom livsmedelsbranschen och tar upp försöksdesign, genomförande…
Läs mer

Härifrån:Trakten – Smaker från trakten levererade av dina grannar

Svenskt och lokalt har alltid varit en del av ICAs kärna och är en viktig del av kunderbjudandet. Under sommaren kommer vi att satsa extra mycket på att lyfta butikernas svenska och lokala sortiment. Vi vill ge dig möjligheten att ta del av den satsningen genom att lyfta ditt sortiment mot dina lokala handlare. Alla…
Läs mer

Ny tjänst underlättar för svenska livsmedelsföretag

Den nya tjänsten bygger på att data hämtas från olika myndigheter och samlas på den myndighetsgemensamma webbplatsen verksamt.se. Tjänsten förenklar för svenska livsmedelsföretag som inte behöver lämna samma uppgift till olika myndigheter utan i stället kan använda sig av förifylld information om sin verksamhet och på så sätt spara tid. Först ut att få tillgång…
Läs mer

Umeå Food Symposium 2-5 juni

Inom kort är det dags för Umeå Food Symposium där du har möjlighet att möta några av världens bästa kokboksförfattare, dryckesexperter och fotografer. Dessutom bjuder Husmansbord in till produkttävling för livsmedelsföretag. Det är kostnadsfritt att delta i tävlingen med upp till 3 produkter. Deadline för att skicka in prover är nästa vecka. Bedömning av inlämnade…
Läs mer

Regeringskansliet: Sveriges livsmedelsberedskap ska stärkas

Näringsdepartementet skickade den 29 april ut ett pressmeddelande om att Sveriges säkerhetsläge har försämrats. Detta medför ett ökad behov av att stärka Sveriges förmåga att hantera höjd beredskap. Regeringen har som ett led av arbetet beslutat tillsätta en utredning om en ny livsmedelsberedskap. Till särskild utredare utses Formas generaldirektör Ingrid Petersson. Citat från Näringsdepartementets pressmeddelande:…
Läs mer

Skala upp liten produktion till större – utmaningar för dig som jobbar med livsmedel

På detta webbinarium, som hålls av Livsmedelsacceleratorn, får du en överblick över vilka frågor som du som livsmedelsproducent kommer att ställas inför när du skalar upp en liten produktion till större samt exempel på nycklar för tillväxt och externt kapital. Under webbinariet kommer du få lyssna till experter inom området och till Lizette Broström, vd…
Läs mer