På gång i Livsmedelssverige

Forskningsprojekt om småföretagens roll i den gröna omställningen

  Forskare vid Norrlandsnavet och Luleå tekniska universitet ska under två år studera hur små och medelstora företag kan bidra till den gröna omställning i norra Sverige. Forskningsprojektet ”Sustainable value creation in ecosystems: Barriers, practices, and collaboration between SMEs and larger firms” startade i januari 2024 och kommer att pågå under två års tid. Det…
Läs mer

Landsbygdsverkstad om platsens berättelse

  Utveckla dina kunskaper om att använda storytelling och berättelser som ett verktyg för att bidra till en plats utveckling. Under seminariet får du bl.a. ta del av minnesplanering, en metod där minnen och berättelser inspirerar till att utveckla platser. När: 24 april kl 09.30-12.00 Var: Digitalt seminarium Sista anmälningsdag: 17 april Seminariet vänder sig…
Läs mer

Tre webbinarier där blått möter grönt

  Landsbygdsnätverket tillsammans med Sweden Food Arena bjuder under våren in till tre stycken webbinarier för att inspirera till innovation inom de blå och gröna näringarna.  23 april: Sensorik ger maten sin attraktion – hur kan primärproduktionen delta? 21 maj: Vägar till uppskalning – hur kan man tänka? 4 juni: Hur får vi till industriell…
Läs mer

Inspelat webbinarium: Så hittar du projektmedel till din projektidé

Om du missade webbinariet ” Så hittar du projektmedel till din projektidé” finns nu möjlighet att se inspelningen från dagen. Torbjörn Skarin från Skandinavisk Samhällsanalys informerar om vilka externa fonder och stöd det finns att söka och beskriver stegen i en projektansökan.  Här kan du se det inspelade Webinariet: Missade du webbinariet om att söka projektmedel?…
Läs mer

Impact Innovation Start/Scale

Nu öppnar Formas den första utlysningen för aktörer som vill bidra till ett av omställningsmål inom Impact Innovation-programmen. Utlysningen riktar sig till små och medelstora företag liksom startups och scaleups. Projektförslagen ska tydligt bidra till de omställningsmål till något av de fem innovationsprogrammen inom Impact Innovations som startas upp under 2024.  Här kan du hitta…
Läs mer

Bild från Dalarna Science Park

Så lyckas du på framtidens matmarknad

Dalarna Science Park bjuder in till en dag med föreläsaren Sara Maxence om framtidens matsystem samt utvecklingen av nya lönsamma och hållbara affärer inom livsmedel. Under eftermiddagen hålls även en workshop där du kan arbeta med din egen affärsidé Var: 19 februari kl 10.00-15.00 Var: Dalarna Science Park i Borlänge eller digitalt. Kostnad: 400 SEK…
Läs mer

Framtidens livsmedel 2024

Mässan Framtidens livsmedel samlar innovatörer, experter och företag från hela Norden för att utbyta kunskap om branschens innovation och utveckling samt konsumenters framtida köpbeteende. Parallellt pågår även mässan Livsmedelsproduktion & FoodTech. När: 29-30 maj 2024 Var: Kistamässan Det är kostnadsfritt att delta i mässan men du behöver boka en biljett. Här kan du läsa mer…
Läs mer

Anmäl dig till mentorprogram

Nu är det hög tid att anmäla sig till Livsmedel i Fokus mentorsprogram! Mentorprogrammet riktar sig till personer med några års yrkeserfarenhet inom livsmedelsbranschen som vill växa i sin arbetsroll eller funderar på nästa steg inom branschen. Mentorerna har lång erfarenhet inom livsmedelsbranschen och ett stort kontaktnät. Som adept blir du även del av ett…
Läs mer

Sverige ordförande i Nordiska Ministrerrådet 2024

Under det svenska ordförandeskapet för Nordiska Ministerrådet kommer rådet för fiske och vattenbruk, jordbruk, livsmedel och skogsbruk (MR-FJLS) ha prioritet på följande områden: livsmedelsberedskap, motståndskraft och ökad konkurrenskraft i livsmedelskedjan.  På regeringskansliets hemsida kan du läsa mer: Sveriges program för Nordiska ministerrådet för fiske och vattenbruk, jordbruk, livsmedel och skogsbruk (MR-FJLS) 2024 – Regeringen.se

Inspirationsföreläsning – fördjupa dina kunskaper kring måltiden som upplevelse för alla sinnen

Vreta Kluster bjuder in till en inspirationsföreläsning: Kunskap och inspiration om sensorik och praktisk matkemi – bli bättre på att utveckla nya produkter, recept och måltider! Föreläsare Jesper Johansson, erfaren utbildare inom gastronomi och måltid. När: 15 januari, kl 14.00-17.00 Var: Slätten, Klustervägen 11, Vreta Kloster På Vreta klusters hemsida kan du läsa mer och…
Läs mer