På gång i Livsmedelssverige

Unik YH-utbildning inom automation och hållbar livsmedelsproduktion

En helt ny utbildning inom automation och hållbar livsmedelsproduktion startar i höst under Lernias hatt. Den tvååriga YH-utbildningen genomförs i nära samarbete med livsmedelsföretag, övriga industriföretag samt Linnéuniversitetet. Intresset för utbildningen är stort och omfattar bland annat systemteknik, livsmedelssäkerhet, hållbar produktion och omfattande praktik.   Praktiskt taget all primärproduktion och förädling av livsmedel är idag digitaliserade i någon…
Läs mer

Livsmedelsdagarna

Den 20-22 oktober i Tylösand arrangeras livsmedelsdagarna 2021. Det kommer bjudas på seminarier och diskussioner som ger kunskap om hur vi ska arbeta tydligare mot en ännu mer hållbar framtid. Livsmedelsdagarna har funnits sedan 1960 och många anser att det är årets höjdpunkt inom livsmedelsbranschen och en viktig mötesplats för utbyte och socialiserande. Årets tema…
Läs mer

Nationell livsmedelsstrategi­konferens

Den 7 december 2021 är den nationella livsmedelsstrategikonferensen som anordnas av Jordbruksverket, Vinnova och Tillväxtverket. Vilka nya metoder och angreppssätt kan skapa bättre samverkan inom livsmedelssystemet? Vilka banbrytande insatser inspirerar utveckling i olika delar av livsmedelskedjan idag och hur framtidssäkrar vi den svenska livsmedelssektorn? Mer information om dagen och anmälan kommer. Håll utkik här

ICA-personal utbildas i hälsa och nutrition

Tre av fyra svenskar uppger sig vara matintresserade. Att intresset för mat och hälsa ökar, märks i mötet mellan butiksanställd och konsument. För att möta intresset har under våren 22 anställda vid ICA Maxi-butiker i Småland och Blekinge fått en skräddarsydd utbildning inom hälsa och nutrition via fakulteten för hälso- och livsvetenskap vid Linnéuniversitetet i…
Läs mer

Små når fler med Coop Crowdfunding

MatLust bjuder in till ett engelskspråkigt lunchseminarium om ett initiativ från dagligvaruhandeln för att hjälpa lokala livsmedelsproducenter och konsumenter att hitta varandra. Du får möta Nicolai Jæpelt, projektledare för Coop Crowdfunding i Danmark (t.v. på bilden ovan), och en livsmedelsföretagare som fått finansiering. Hur fungerar det i praktiken? Når man en större kundgrupp? Detta får…
Läs mer

Spännande rullar med hållbara råvaror

2017 lanserades Södertäljerullen under Södertälje Science Parks Kickoff för skolan. Då smakade 27 000 personer på rullen, bland annat i kommunala skolor samt flera friskolor och förskolor i Södertälje kommun. Södertäljerullen utvecklades i samarbete med bland annat MatLust och mästerkocken Mathias Dahlberg. Rullarna fylldes med hållbara råvaror tillsammans med hönsfärssouvlaki eller falafel gjord på gråärta. Det…
Läs mer

Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige

Sverige är och ska fortsatt vara en ledande forskningsnation. Nu har regeringen presenterat mandatperiodens forsknings- och innovationsproposition som pekar ut riktningen framåt för svensk forskningspolitik. Den fria forskningen ska värnas samtidigt som forskningspolitiken ska svara mot globala och nationella samhällsutmaningar. I propositionen presenterar regeringen forskningspolitiken för åren 2021–2024. Politiken utgår från målet att Sverige ska…
Läs mer

Utlysning om framtidens goda och hållbara vardagsmat

Vinnova vill främja samverkan för framtidens goda, hållbara och hälsosamma vardagsmat. Därför vänder dem sig nu till företag och andra organisationer som kan bidra till att stärka svensk livsmedelssektors potential kring växtbaserade produkter och främja nyttjandet av svenska råvaror för att bidra både till ökad konkurrenskraft och till hållbart resursutnyttjande. Vad kan man söka för? Ansökningar som…
Läs mer

Innovationsveckan 4-8 oktober

Under en vecka fokuserar hela Sverige på att dela och sprida smarta lösningar mellan olika delar av offentlig sektor. Upplägget är att du bidrar genom att arrangera ditt eget event, innovationsveckan bidrar med en plattform och publicerar gemensamma program. Från och med vecka 17 kan du registrera aktiviteter och bli en del av det gemensamma…
Läs mer

Nya regler för livsmedelskontrollen

Första april kommer ny livsmedelslagstiftning som bland annat gör det lättare att motverka livsmedelsfusk. En nyhet är att myndigheterna som kontrollerar exempelvis kosttillskott får köpa dem utan att ge sig till känna som myndighet. Från 1 april får kontrollmyndigheter möjlighet att göra inköp under så kallad dold identitet. Det gör att det blir betydligt lättare…
Läs mer