På gång i Livsmedelssverige

Klimatförändringarna kan öka risken att bli sjuk av maten

Högre medeltemperatur, ökad nederbörd eller torka, samt mildare vintrar kan göra att det blir mer bakterier, virus, parasiter och mögelgifter i mat och dricksvatten. Det visar en ny rapport från Livsmedelsverket som också ger förslag på åtgärder för att möta de nya utmaningar som klimatförändringarna för med sig. Läs mer här 

Sweden Food Arena inleder förstudie som ska främja innovationer i livsmedelskedjan

Hur ska livsmedelskedjan ta sig till topp tre i innovationsrankningar i Europa till år 2030?  Det hoppas Sweden Food Arena kunna svara på efter förstudien som nu inleds. Medel till förstudien har beviljats av Tillväxtverket som ser fram emot att få ta del av resultaten. – Förstudien ska utreda tre fokusområden som vi ser som…
Läs mer

Vreta Kluster – Möten mellan branscher ska skapa en konkurrenskraftig livsmedelskedja

Projektet ”Utmaningsdriven digitalisering för en mer konkurrenskraftig livsmedelskedja” letar efter utmaningar, problem eller tidstjuvar i de gröna näringarna som kan lösas genom digitalisering. . I projektet samverkar Vreta Kluster med Agroväst i Västra Götaland och riktar resurserna mot de gröna näringarna i hela Mellansverige. Övriga aktörer i projektet är RISE, som bidrar med bred teknisk…
Läs mer

LRFs tre krav på nya landsbygdsministern

LRF är positiva till att posten som landsbygdsminister är tillbaka och att statsministern lyfte flera viktiga tillväxt och näringsfrågor i regeringsförklaringen: det ska bli lättare att bygga på landsbygden, äganderätten i skogen ska stärkas och landsbygdsprogrammet ska förstärkas. Detta skriver de i ett pressmeddelande som publicerats på sin hemsida. – Jag talar nog för alla…
Läs mer

Livsmedelsuveckling Sydost – Manual för industriell tillverkning av mjöl på gul ärta

  Innovation och produktutveckling är centralt för Livsmedelsutveckling Sydost, liksom att utveckla möjligheterna med gröna proteiner. Under första halvan av 2021 har man därför låtit ta fram en manual för industriell tillverkning av mjöl på gul ärta berättar man om på sin hemsida. Att mala mjöl på ärta är krångligare än det låter. I flera…
Läs mer

Region Skåne – Små skånska livsmedelsföretag ska få det lättare att växa

  Startups, små och medelstora livsmedelsföretag ska få det stöd de behöver för att kunna växa hållbart och skapa nya arbetstillfällen i spåren efter Corona. Därför satsar nu React-EU och Region Skåne totalt 6 000 000 kronor i ett skånskt tvåårigt projekt som ska leda till ett sömlöst och anpassat innovationsstödsystem. Startups, små och medelstora…
Läs mer

Gotland Grönt Centrum – Matverkstan, testbädd och produktionskök

Den gotländska testbädden Matverkstan är en välutrustad livsmedelslokal med olika typer av köksmaskiner och utrustning för storkök. Matverkstan finns till för livsmedelsföretag som behöver en välutrustad livsmedelslokal för sin produktion. Företagen kan hyra in sig i ett storkök i “miniformat” och prova nya produkter, recept, förpackningar och metoder. Det finns också möjlighet att producera mindre…
Läs mer

Goda affärer – cirkulär bioekonomi

  Ditt svinn kan bli någon annans vinnande resurs genom cirkulär bioekonomi. LRF Trädgårds nya satsning ”Goda affärer cirkulär bioekonomi” ska hjälpa svenska trädgårdsföretagare att hitta nya affärer kring sin redan goda resurseffektivitet. Utbildningsprogram och webbinarier drar igång i november 2021 står att läsa på LRFs hemsida. Nya djupintervjuer som har gjorts med ett antal…
Läs mer

Passion för mat är tillbaka!

Passion för Mat är en matmässa med tydliga värden som fokuserar på kvalitet och äkta passion för kvalitetsmedvetna producenter, kockar och genuint intresserade matälskare!   2022 års Passion för Mat kommer att arrangeras i Nova Arena i Trollhättan den 22-24 april 2022. Mässan hålls parallellt med EM i Ostronöppning där många av kockarna från Köksskolan redan tidigare medverkat.  …
Läs mer

Hur kan vi öka andelen svenska råvaror på restaurang?

I början av oktober arrangerade Landsbygdsnätverket seminariet ”Svenska råvaror i restaurangmaten”. Tidningen Jordbruksaktuellt har gjort ett reportage om ämnet och seminariet som du kan läsa här.