På gång i Livsmedelssverige

Digitalt seminarium 20 oktober: Minska matsvinn och öka cirkuläritet!

Livsmedelsacceleratorn vill visa på möjligheter inför framtiden. I årets fjärde seminarium, som äger rum den 20 oktober, belyses möjligheter att möta trenderna ”minskat matsvinn” och ”ökad cirkuläritet” samt hur man kan ta sig an sidoströmmar. Seminariet riktar sig främst till små och medelstora livsmedelsföretag i VGR, men alla intresserade är välkomna att delta. Seminariet är…
Läs mer

Nu lanseras Sweden Tech Ecosystem – en databas som synliggör den växande tech-sektorn

I ett samarbete mellan Business Sweden, Svenska Institutet, Tillväxtverket och Vinnova har Sweden Tech Ecosystem utvecklats, en plattform som tillgängliggör information om startups och scaleups. Databasen är öppen för alla och helt kostnadsfri att använda. Målet är att skapa en samlad bild av det svenska ekosystemet. Dashboard | Sweden tech ecosystem (startupsweden.com)

Ökad hållbar blå livsmedelsproduktion i hela Sverige

Landsbygdsnätverket och Dalarna Science Park bjuder in till webbinarium den 19 oktober om svenskt vattenbruk: Ökad hållbar blå livsmedelsproduktion i hela Sverige För mer information och anmälan klicka på länken: Ökad hållbar blå livsmedelsproduktion i hela Sverige – Landsbygdsnätverket (landsbygdsnatverket.se)

Effektivisering av kunskapssystem för ökad livsmedelsproduktion

Effektivisering av kunskapssystem är en viktig del i processen för att nå livsmedelsstrategins mål om ökad livsmedelsproduktion. SLU har fått i uppdrag av Jordbruksverket att i en förstudie undersöka förutsättningarna för ett inrättande av ett kunskapsnav inom företagsledning, entreprenörskap och innovation. Effektivisering av kunskapssystem för ökad livsmedelsproduktion | Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (ksla.se)

Sex förslag för ett fossiloberoende jordbruk

Nu presenteras den statliga beställda utredningen om fossilberoende jordbruk för regeringen. Förslagen ska göra det möjligt för de gröna näringarna att ställa om utan försämrad konkurrenskraft. Utredningens 6 förslag: Skatteavdrag Biopremie Utfasning av dieselskatteåterbetalningen Utökad klimatpremie Biogasutredningen Nytt uppdrag till Jordbruksverket Läs hela artikeln här

Mer av innovativa livsmedel

Nu lanseras projektet Foodtech innovation network med syfte att öka tillväxten hos små och medelstora företag i Skåne och Blekinge. En ny satsning i just Skåne och Blekinge ska bidra till att Sverige hamnar högre internationellt när det gäller innovationer kring livsmedel. Det ska man åstadkomma genom att skapa ett nätverk för kunskapsutbyte samt tillgängliggöra…
Läs mer

Grillosten blev uppsving för svenska gårdsmejerier

Antibiotikalarmet från Cypern sommaren 2019 och lanseringen av Sveriges Gårdsmejeristers varumärke Eldost har lett till en positiv produkt­utveckling hos landets hantverksmejerier. Efterfrågan på svensktillverkade grillostar har vuxit rekord­snabbt de senaste åren. Vi har gått från att ha en enkel produktion till att organisera oss och få en produkt som man kan känna igen från norr…
Läs mer

Doppet som låter hela fisken bli värdefull mat

Forskare vid Chalmers universitet har utvecklat en teknik där restråvarorna kan doppas i en lösning som bevarar kvaliteten och ökar möjligheten att de kan bli mat. Det är nämligen så att när en sill fileas blir mer än hälften av fiskens vikt till restråvaror som aldrig når våra tallrikar. Detta trots att fiskdelarna är rika…
Läs mer

Nyckelhålet blir ännu grönare

Nyckelhålet – Livsmedelsverkets märkning för nyttigare mat har funnits i många år med en ständig utveckling. Märkningen innebär ett krav på mer fullkorn och fibrer, mindre socker och salt samt nyttigare fett. Läs hela artikeln här

Ny handelskanal mellan producent och restaurang

Genom att erbjuda en direkt handelskanal mellan lokala lantbruksföretag och restauranger vill de fyra studenterna bakom appen Farmly främja svenska och hållbara livsmedel. Till sommaren hoppas de kunna lansera en första utgåva av appen i Örebro. Läs mer om grundarna av appen är Ludvig Löfgren, Fredrik Birgersson, Andreas Siljefors och Axel Rosén i artikeln här